Tudnivalók az emlőrákról

Emlőrák

A HER2

Terápia

Egészség Hídja

  kinyomtatom elküldöm emailben
 « előző  Cikkek  /
Egyéb cikkek

Ha a támadó fél a HER2 pozitív emlőrák

Mit lehet tudni a HER2 pozitív emlőrákról?

Az emlőrák egyik legagresszívabb önálló fajtájában a betegek kb. 25%-a, azaz majdnem minden negyedik emlőrákos nő szenved. életkilátásaik rosszak, a daganat gyorsan növekszik, fiatal életkorban is kialakulhat, hamar képez áttéteket, és így hamar vezet halálhoz.

 
Mi is az a HER2?

A HER2 egy gén, amely a sejtek növekedéséért, osztódásáért és regenerálódásáért felelős. Ez a gén minden emberben megtalálható, kóros mértékű felszaporodása viszont rosszindulatú daganatok kialakulásához vezethet. Ez figyelhető meg a HER2-pozitív emlőrák kialakulásánál is.
 
HER2-pozitív emlőrák kezelése

A gyors lefolyás miatt a HER2-pozitív emlőrákos betegeket kiemelt figyelemmel kell kísérni. Az emlőrák diagnosztizálása után fontos mihamarabb megállapítani a beteg HER2-státuszát, azaz meg kell határozni, hogy a daganatos burjánzásért a HER2-gén tehető-e felelőssé.
 Hazánkban ezeket a szövettani vizsgálatokat az onkológiai centrumokhoz tartozó patológiai osztályokon végzik, ahol a műtét vagy biopszia során eltávolított anyagot elemzik.
 
A várható élettartam

Az elmúlt évek során ez a HER2-ellenes célzott terápia kemoterápiával kombinálva áttörést hozott a HER2-pozitív áttétes emlőrák kezelésével kapcsolatban, a kezelés lényege ugyanis, hogy célirányos támadást indít a rákos sejtek ellen. A távoli áttétes ún. metasztatikus emlőrákban szenvedő nők várható élettartama, ha kemoterápiás kezelésben részesülnek, átlagosan 20 hónap. Ezzel szemben, ha a kemoterápiát a célzott kezeléssel kombinálják - ami a távoli áttéttel rendelkező betegek esetében már évek óta elérhető - a betegek életminősége jelentősen javítható, várható élettartamuk pedig 40%-kal megnyújtható.
Vannak nők, akik még ennél is sokkal jobban reagálnak a kezelésre. Budapesten az Országos Onkológiai Intézetben is kezelnek olyan emlőrákos beteget, aki már több mint 5 éve él jó életminőségben, annak ellenére, hogy távoli áttétek vannak a szervezetében!
 
Mit hozott 2006. májusa?

A korai stádiumban (amikor még nincsenek távoli áttétek a szervezetben) lévő HER2 pozitív emlőrákos betegek számára, például életük meghosszabbodását és életminőségük javulását jelentette az a hír, hogy 2006. május végétől az európai gyógyszer törzskönyvezési hatóság a korai emlőrák kezelésénél is jóváhagyta a kemoterápiával kombinált célzott HER2 ellenes terápia alkalmazását.
Az eddigi tapasztalatok még az áttétes emlőrák terápiájánál is lényegesen jobb eredményeket mutattak korai stádium kezelése esetén.
A terápia fizikai hatása mellett a lelki tényezőknek is nagy szerepe van. A beteg nők egy újabb esélyt - és ezáltal - reményt kapnak a teljes gyógyulásra.
 
Évekre váltható eredmények

Világszerte több mint 13.000 beteg vett részt abban a klinikai vizsgálati programban, amely a korai HER2-pozitív emlőrák terápiájában is bizonyította a célzott kezelési eljárás hatékonyságát. Azoknál a HER2-pozitív emlőrákos betegeknél, akik részesültek a célzott kezelés és kemoterápia kombinációjában, a daganatos kiújulás esélye felére, a halálozás rizikója harmadával csökkent! Ez az eredmény a klinikai onkológia utóbbi 25 évének a(z egyik??) legjelentősebb eredménye.
A világ számos fejlett országában már a törzskönyvezés előtti időszakban is támogatták az egészségbiztosítók a készítményt korai stádiumú HER2-pozitív emlőrákos betegeknek, tekintettel a vizsgálati eredményekre. Jelen pillanatban kb. negyedmillió HER2-pozitív emlőrákos nő részesül célzott terápiában a világon (korai és áttétes HER2-pozitív emlőrákos betegek egyaránt).
 
Hatások, mellékhatások

A készítménynek ugyan lehetnek mellékhatásai, de előnyére írható, hogy adagolása során hiányoznak a kemoterápiára jellemző és a betegeket nagyon megviselő toxikus hatások (pl. vérszegénység, fertőzés, hajhullás, stb.). Hazánkban több mint 30 nagy onkológiai centrumban lehet ilyen kezelésben részesülni (Budapesten illetve a nagyobb megyei kórházak onkológiai osztályán).


 « előző  Az oldal tetejére

Találkozzunk a Facebookon!

HER2 klub

Emlőrákos nők, családtagjaik és barátaik közössége. Támogatás, segítség egymástól; hiteles vála­szok elismert szakemberektől.

 Bővebben...

Az én történetem

Emlőrákos nők magukról

 Írások...

A nap idézete

„Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán fontos, az a szemnek láthatatlan.”

Antoine de Saint-Exupery: A kis herceg